2010 0919 Wandelen in de Harz 3e dag
Door: Anita
Blijf op de hoogte en volg Anita
19 September 2010 | Duitsland, Neuwerk
19 september 2010.
3e dag.
6.00 uur! De wereld ontwaakt. Maar dit zijn toch geen tijden voor in de vakantie! Toch maar geprobeerd nog even om te draaien. Dat lukt natuurlijk niet echt. Het gaat om het idee. Uiteindelijk was ik weer als eerste fris gewassen beneden. Weer geen levend wezen te bekennen. Dus….juist ja, tafel dekken, thee en koffie zetten. Of dat laatste gaat lukken hoor ik vanzelf wel. Thuis krijg ik altijd klachten over de koffie. Dat krijg je ervan als je zelf geen koffie drinkt natuurlijk, maar ik heb hier even afgekeken hoe ze die zetten, nou daar kan niet veel aan mis. Zo kan ik het ook nog wel. hihi…..
Mooi tijd om nu aan mijn reisverslag te schrijven. De laptop is thuisgebleven dus mag het weer ouderwets met de hand. Moet ik straks alles nog wel weer overtypen maar dat is niet zo’n probleem.
Ik heb weer prima geslapen vannacht. De anderen verbazen zich erover dat ik met de slaapkamerdeur open slaap. Iedereen heeft zijn deur namelijk potdicht zitten. Maar dat is aan mij niet besteed.Deur open en lekker dicht bij het raam slapen. Anita op haar best.
Na het ontbijt zijn we met de bus naar Tanne gegaan. Iedereen heeft de eerste wandeldag goed doorstaan. Geen pijntjes, blaren of andere ongemakken. Er is er maar 1 die flink loopt te hoesten en te snotteren maar die wil zo dolgraag mee met wandelen dat ze het gesnotter voor lief neemt. Echt een kanjer.
Ook vandaag lopen we weer veel door de bossen. Het is paddenstoelendag vandaag. Wat hebben we er veel gezien zeg. In allerlei kleuren en maten. Hier wonen nog erg veel kabouters. Last van woningnood hebben ze hier niet. Sommige pandjes zijn een beetje vervallen en aan renovatie toe maar de meesten staan er prachtig bij. Paulus leeft hier als God in Frankrijk (uh Duitsland!)
Ineens stonden we oog in oog met een stuk Berlijnse muur. Wat is dat bijzonder. Heel onwerkelijk. Je kon de stilte voelen bijna. Rare gewaarwording. In het grenslandmuseum staan nog een oude wachttoren, een stuk muur, een vis doorgang die in de sloot hoorde te liggen enz enz. Luguber iets allemaal. Na de nodige uitleg over alles en nog een blik geworpen te hebben op ‘de brocken’ de berg waar we morgen heen gaan, zijn we de wandeling over de 6 heuvelen gaan lopen. Een heel bijzonder stukje Harz.
We hebben ook ontzettend mooi weer. De jas zit al een hele poos in de tas gestopt.
Toch blijft het een raar idee in een stuk land te lopen waar mensen achter een muur moesten leven. Waar ze overhoop geschoten werden als ze probeerden te ontsnappen. Hoe beknot moeten deze mensen zich gevoeld hebben? Onvoorstelbaar.
Toch valt het mij reuze mee hoe de DDR er nu uitziet. Ik had echt nog een beetje het idee dat het er troosteloos en droevig uit zou zien. Het tegendeel is waar. De huizen zien er bijna allemaal prachtig uit. Mooie verzorgde tuintjes. Leuke kleurige huizen. Een feest om naar te kijken. Misschien dat het in de grote steden en op het platteland erger is maar hier in de Harz is alles even mooi.
Via het dorpje Benneckenstein zijn we naar Schierke gelopen waar het apothekers drankje vandaan komt waar mijn medewandelaars allemaal zo gek op zijn. Een drankje wat in een klein glaasje gaat en op Jägermeister lijkt maar toch ook weer niet. Ze vinden deze allemaal lekkerder, en lusten er wel pap van. Ik geloof dat ik het vakantie souvenirtje voor de jongens gevonden heb! Eigenlijk niet zo’n goed idee, maar als ze dit horen zeggen ze toch….Ma waarom heb je het voor ons niet mee genomen. Dus…..zal ik voor 1x de hand over mijn hart strijken en ze een pleziertje doen.
De volgende tekst komt van www.thisisharz.com:
“Schierke staat bekend om zijn locale drank Schierker, een redelijk zoet gekruide likeur. De likeur is bedacht door de eigenaar van apotheek Willy Drube in 1920 en ontwikkeld en gepatenteerd in 1924. De likeur is benoemd naar z'n roodbruine kleur naar de roodachtige van de Granite, de zogenoemde 'Flint rocks' in Schierke. Het is een erg populair drankje in Duitsland en kan zowel puur worden gedronken, als worden gemixt.”
In Schierke staat nog steeds het apothekershuis van Willy Drube. En een hele grote uit de kluiten gewassen fles Schierker voor de deur.
In dit plaatsje hadden we nog een tussenstop in een restaurant even zitten en wat lekkers erbij.
Ieder nam waar ie zin in had. Ik hield het bij thee deze keer.
Eentje nam er Soljanka, een Russische soep. Zag er erg lekker uit. Als ik de kans ervoor heb deze week dan neem ik die ook een keertje om uit te proberen.
Hierna zijn we doorgelopen naar Tanne al waar we de bus weer terugvonden. We waren allen blij in de bus plaats te kunnen nemen. Thuis ging ieder even lekker zijn eigen gang. Een tijdje later druppelt dan één voor één ieder weer de woonkamer binnen.
En dan is het al weer tijd om naar het restaurant te gaan. Dit maal gaan we eten bij ‘Zur Bode’ daar waar we gisteren de koffiestop hadden.
Hier viel ik weer voor een forel. Het blijft toch een superlekkere vis. Gebakken deze keer.
De lofzang die de eigenaar gisteren ten deel viel, heeft ie meer dan waargemaakt. Prima maaltijd voor een leuke prijs.
Moe en voldaan zaten we uren later weer in de woonkamer bij elkaar. Allemaal best wel op van de wandelingen en alle indrukken. Erg laat hebben we het dan ook niet gemaakt. Morgen staat er nog een mooie wandeldag op het programma. Naar De Brocken…….
Lekker slapen dus en gezond weer op…..op naar de 3e wandeldag.