2015 0509 Oudewater - Hekendorp - Haastrecht v.v.
Blijf op de hoogte en volg Anita
09 Mei 2015 | Nederland, Oudewater
Hoewel ik Oudewater zo’n 30 jaar geleden verlaten heb begint mijn bloed toch sneller te stromen als ik iets over Oudewater hoor of lees. Ik ben en blijf een Oudewaters heksje. Alle nieuwtjes omtrent Oudewater 750 jaar stad volg ik op de voet.
De Oudewaterse recreatiekrant bij mijn ouders heb ik van voor naar achter bijna zitten spellen.
De wandeling op de achterkant van deze krant maakte mij wel heel nieuwsgierig. Aangezien ik niet op een paar wandelkilometers extra kijk heb ik zaterdag 9 mei de wandelschoenen aangetrokken en ben ik vanuit Oudewater vertrokken voor een wandeltocht van 23,5 kilometer.
Samen met mijn maatje zijn we gestart bij de rotonde op de J. Vierbergenweg. Via de papenhoeflaan en wat kleine straatjes tussen door zijn we naar de Hekendorperweg gelopen. De vele auto’s waar we voor aan de kant moesten waren we snel zat. Halverwege linksaf door het weiland gelopen en verder gegaan langs de Hollandse IJssel. Dit stukje Hollandse IJsselpad is bekend terrein voor ons. Hebben we al eerder gelopen, het blijft mooi. Dit keer zijn we helemaal doorgelopen tot de Wilhelmina van Pruissenbrug.
Hekendorp kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij lopen dus bij Café Goejanverwelle hebben we ons tegoed gedaan aan thee met wat lekkers. We kregen nog een prachtige bonus. Onze rustpauze werd opgevrolijkt door een bonte stoet aan tractoren. Oude, vol liefde, gekoesterde exemplaren trokken in een lange stoet vanaf de Steinse dijk, de scherpe bocht nemend naar onderlangs aan ons neus voorbij. Geweldig om te zien. Wat was dat genieten. Heerlijk om mensen zo vol passie op hun tractor te zien zitten.
Hierna kregen we de volgende verrassing. De Wilhelmina van Pruissenbrug is wel een heel bijzondere. Ik weet nog dat hier vroeger altijd een pontje heen en weer voer. Nu is er dus een heuse brug. Deze brug staat in principe altijd open of is het toch eigenlijk dicht? Je mag als wandelaar of fietser op een knop drukken, zoals bij een verkeerslicht, dan gaat de brug dicht, of open, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Voor de wandelaars gaat ie dan open, de vaarroute voor het scheepvaartverkeer is op dat moment voor even geblokkeerd.
De brug gaat max. 15 minuten open voor voetgangers en fietsers en gaat dan weer omhoog.
Heel apart.
Dit is het punt waar we de wandelroute uit de krant kunnen oppakken. De route uit de krant is 11 of 13 km. We lopen naar de provinciale weg Oudewater – Haastrecht. Steken deze over en gaan naar rechts. Via het fietspad lopen we naar de kruising met de Hoenkoopse rijweg, we gaan hier linksaf en lopen zo’n 500 m. Dan gaan we rechtsaf de tiendweg op. Weg van de drukte. Dit onverharde pad lopen we tot knpnt 39 en gaan dan linksaf de brug over en daarna klimmen we over het hek. Dit pad maakt deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie.
Het vele water rechts naast de ringkade is een vogelrijk gebied. We genieten van de roep van de kievit, zien ontelbare eenden en ganzen in het weiland, meerkoeten zwemmen, futen duiken, visdiefjes en ganzen vliegen.
Twee jonge stieren die ik op de foto wilde zetten hadden niet zoveel zin in een fotoshoot. Toen ik een stapje dichterbij wilde zetten stoven ze beiden een kant op. Weg mooi momentje. Maffe beesten! Het was vast mijn rode jas die ze niet aanstond.
Toen we doorliepen kwamen ze weer terug en gingen ze weer bij het hek staan. Helden!
De stieren van tegenwoordig……gaan al op de loop voor een ieniminie camera. Tjonge.
Aan het eind van dit mooie graspad klimmen we weer over een hek en gaan rechtsaf het fietspad (hoonaardpad) op. Schapen en lammetjes liggen uit te buiken op het smalle strookje groen tussen de sloot en het fietspad. Een ‘hekje’ van 2 dunne draadjes houd de schaapjes op het grasstrookje.
Aan het einde van dit fietspad zit de Vlisterpolsstokclub. Hier houden wij een korte lunchpauze. Lopen gaat prima, maar stil zitten met de wind vol in het gezicht is niet echt heel erg aangenaam.
Zodra de inwendige mens genoeg heeft stappen we dan ook meteen weer verder.
We gaan rechtsaf en lopen met de Vlist aan de linkerhand verder richting Haastrecht. Langs dit fietspad hebben ooit 7 molens gestaan. Op de plek van de 6 molens rest nu nog een terp met daarop een paaltje met een witte punt. Molen 6 heeft de tand des tijds doorstaan en draait vrolijk met zijn wieken. Wind genoeg vandaag.
Net voor de molen buigt het fietspad naar rechts. Hier zie ik voor het eerst van mijn leven een jonge kievit in het riet scharrelen. Mama kievit is in de buurt en beschermt haar jong. Aan de andere kant van het fietspad is een kieviten paar bezig een kraai van hun nest weg te jagen. Het gaat er heftig aan toe in de lucht. De kraai kiest uiteindelijk het hazenpad. Het is hard werken voor de vogels om huis en haard te verdedigen.
Net voorbij de bocht naar links klimmen we over het hek waar een bordje staat Hooge Boezem achter Haastrecht. Vogelaars staan hier met grote verrekijkers en een camera. Het is een prachtig waterrijk gebied, een walhalla voor de echte vogelliefhebber. Na weer enkele hordes te hebben genomen komen we op een stukje waar ook schapen en lammetjes lopen. Hier geen afrastering voor ze. Dat hier ineens wandelaars zijn vinden ze maar gek. Ze rennen als gekken voor ons uit. En gaan bij het hek staan. Als we dichterbij komen keert te hele meute zich om een gaan er weer als een haas vandoor. Mafkezen. Blijf nou gewoon staan we doen jullie niks hoor. Achter ons lopen nog wat wandelaars en ook daar moeten ze niks van hebben. Ze rennen schichtig langs en heen en blijven bij het volgende hek staan uithijgen. Je zult toch maar schaap zijn en bang van mensen. Zielig hoor.
Als er 1 schaap begint te rennen…..tja…ze weten niet beter natuurlijk.
Wij lopen verder langs de volkstuintjes en komen zo bij de provinciale weg uit. Gaan linksaf richting Haastrecht. We passeren de Kleine Betuwe. Wat ligt het er zieltogend bij zeg. Vroeger een leuke speeltuin met midgetgolfbaan. Er is niks meer over van wat het ooit is geweest. De tand des tijds heeft hier flink toegeslagen.
Door de nauwe straatjes van Haastrecht gaan we richting de brug over de IJssel. Voor de brug stoppen we bij het café voor een cappuccino en een kleine pauze. Na de brug gaan we rechtsaf het jaagpad op. Halverwege linksaf het weiland door naar boerderij de Twee Hoven. Steken de Steinse dijk over en lopen via het erf van de boerderij een betegeld pad de weilanden in. Aan het eind gaan we rechtsaf de Steinse Tiendweg op. Dit pad is onderdeel van het wandeltraject Gouda – Woerden. Mooi onverhard pad, heerlijk rustig. We genieten van de bloemenpracht, en de vele vogels die we ook hier weer zien. Wat een geweldige wandeldag. Het waait hard, zelfs de vogels hebben soms de grootste moeite tegen de harde wind in te vliegen. Het levert mooie taferelen op.
Net als alle hekken die we hier moeten over klimmen. Het gaat niet altijd even soepel. Na 3 hekken heb ik het eigenlijk wel gehad met het geklauter. Ineens zie ik dat er geen slot op die hekken zit maar gewoon een hendel! Waarom dan zo moeilijk om over die overstapjes heen te gaan? Het volgende hek open ik en loop door. Dat gaat een stuk makkelijker.
We komen uit op de Opweg, gaan hier linksaf en aan het eind voor de tunnel de Poppelendam op. Op het hek bij het spoor ontdek ik nog een leuk bord. ‘Werk stil, praat zacht’ denk aan de omwonenden! Pro rail.
Zou dit echt serieus bedoelt zijn? Er is bijna geen huis te bekennen hier. Volgens mij maken de voorbij rijdende treinen hier meer herrie.
De Poppelendam gaat over in de Ruige Weide. Aan het eind houden we rechts aan en zo komen we vanzelf weer daar waar we gestart zijn. In Oudewater bij de rotonde op de J. Vierbergenweg.
23,5 km uitwaaien, genieten, verbazen, klimmen, klauteren maar vooral heerlijk wandelend weer even genieten van het terug zijn op plekjes waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.
Wat een geweldige dag.
Wandelroute door de polder uit de recreatiekrant Oudewater e.o. 2015 een echte aanrader.
En……je bent pas een echte Oudewatenaar als je hem start vanaf Oudewater natuurlijk.
Wie durft?
12 Mei 2015 - 13:15
Stephan:
Ik durf! Ik heb het met jou gelopen. Het was een prachtige wandeldag. Een aanrader deze wandelroute. Kijk maar naar de foto's.
Stephan.